Stanowisko ws branży energetycznej

Stanowisko

Prezydium Zarządu Regionu Koszalińskiego ?POBRZEŻE? NSZZ ?Solidarność?

z dnia 18 grudnia 2014 roku

Prezydium Zarządu Regionu Koszalińskiego ?Pobrzeże? NSZZ ?Solidarność? stanowczo sprzeciwia się masowemu niestosowaniu, a następnie wypowiadaniu układów zbiorowych pracy w branży energetycznej.

Przypominamy, że rokowania zbiorowe i dialog społeczny mają być gwarancją zapewniającą poczucie bezpieczeństwa pracownikom przed zagrożeniami, jakie niesie gospodarka wolnorynkowa. Niestety, działania jakie obecnie mają miejsce w Polsce, są kolejnym etapem likwidacji praw pracowniczych oraz jednostronnym narzucaniem niekorzystnych zmian mających funkcjonować w przemyśle.

Wypowiadanie przez pracodawców prawa układowego oddala Polskę od rozwiązań stosowanych w całym cywilizowanym świecie pracy.

Prezydium Zarządu Regionu Koszalińskiego „Pobrzeże” NSZZ ?Solidarność? udziela pełnego wsparcia Pracownikom branży energetycznej w działaniach na rzecz obrony praw pracowniczych oraz oczekuje od strony pracodawcy bezzwłocznego powrotu na drogę dialogu z organizacjami związkowymi.

Prezydium Zarządu Regionu Koszalińskiego

?Pobrzeże? NSZZ ?Solidarność?