Oświadczenie Zarządu Regionu

Oświadczenie Zarządu Regionu Koszalińskiego
„Pobrzeże” NSZZ Solidarność

W związku z publikacją w dniu 24 maja 2023 roku na portalu gk24.pl artykułu pt. „Konflikt w Zakładzie Usług Komunalnych w Świdwinie. Zwolniono działaczy związku zawodowego „Solidarność”” w którym ukazała się wypowiedź Prezesa ZUK Sp. z o.o. w Świdwinie, gdzie padły stwierdzenia:

„Informuję, że dochowane zostały wszelkie procedury przewidziane przepisami kodeksu pracy, jak i ustawy o związkach zawodowych. Z uwagi na fakt, że przewodniczący zakładowej organizacji związkowej NSZZ Solidarność , jak i jego zastępczyni rażąco naruszyli obowiązki pracownicze, o zamiarze rozwiązania z nimi stosunku pracy, powiadomione zostały struktury w/w związku zawodowego. W zakreślonym przepisami terminie, NSZZ Solidarność nie zajął stanowiska w sprawie. Brak opinii organizacji związkowej w przedmiotowej sprawie, został potraktowany jako aprobata zamierzonych przez zarząd ZUK Sp. z o.o. w Świdwinie, decyzji personalnych.”

„W tej sytuacji, jedyną możliwością skutecznego poinformowania struktur związkowych NSZZ Solidarność, było przekazanie informacji do szczebla wyższego. Nie mam wpływu na komunikację wewnątrz związkową, jednakże terminy zostały dochowane.”

oświadczamy:

Zarząd Regionu Koszalińskiego „Pobrzeże” NSZZ Solidarność nie otrzymał korespondencji, o której wspomina w swojej wypowiedzi dla Głosu Koszalińskiego Prezes Zakładu Usług Komunalnych Sp. z o.o. w Świdwinie.

Ustawa o Związkach Zawodowych art. 32:

1. Pracodawca bez zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej nie może:
    1) wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku prawnego ze wskazanym uchwałą zarządu jego członkiem lub z inną osobą wykonującą pracę zarobkową będącą członkiem danej zakładowej organizacji związkowej, upoważnioną do reprezentowania tej organizacji wobec pracodawcy albo organu lub osoby dokonującej za pracodawcę czynności w sprawach z zakresu prawa pracy,”

Ustawodawca konstruując ten zapis wyraźnie wskazał zarząd zakładowej organizacji związkowej jako podmiot prawnie umocowany do którego należy kierować się w sprawach dotyczących zakresu prawa pracy i wyklucza dowolność doboru adresatów przez pracodawcę.

W związku z powyższym stwierdzenie „Informuję, że dochowane zostały wszelkie procedury przewidziane przepisami kodeksu pracy, jak i ustawy o związkach zawodowych” oraz „W tej sytuacji, jedyną możliwością skutecznego poinformowania struktur związkowych NSZZ Solidarność, było przekazanie informacji do szczebla wyższego.” nie odzwierciedlają stanu faktycznego.

Koszalin, 24 maj 2023 rok

Za zarząd

Wiesław Królikowski
przewodniczący ZR Pobrzeże
NSZZ Solidarność

Nie ma tagów dla tego wpisu.

Powiązane wpisy