Stanowisko Prezydium z dnia 04.10.2019 r.

S T A N O W I S K O

Prezydium Zarządu Regionu Koszalińskiego „Pobrzeże” NSZZ „Solidarność”
z dnia 04 październik 2019 rok

Prezydium Zarządu Regionu Koszalińskiego „Pobrzeże” NSZZ „Solidarność” popiera i solidaryzuje się z działaniami Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej zmierzającymi do poprawy sytuacji materialnej pracowników Poczty Polskiej S.A. objętych Zakładowym Układem Zbiorowym Pracy.

Apelujemy do Zarządu Poczty Polskiej S.A.

Porzućcie pozoranctwo i przystąpcie do prawdziwych negocjacji płacowych.

W dniu 29 stycznia 2019 roku Organizacja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” wystąpiła do pracodawcy z żądaniem podniesienia płacy zasadniczej. Przez osiem miesięcy strony przeszły kolejne etapy negocjacyjne. Stanowisko strony pracodawcy było niezmienne i gwarantowało wzrost wynagrodzenia zasadniczego na poziomie zero złotych polskich. W sposób zgoła odmienny zachowywał się NSZZ Solidarność P.P.P. wykazując daleko idące ustępstwa. Okres mediacji w jakim teraz znajdują się strony sporu, sprowokował pracodawcę do wytężonego wysiłku, którego owocem jest propozycja wzrostu wynagrodzenia zasadniczego o 44 zł netto.

Szanowny Zarządzie Poczty Polskiej S.A.

Wasz „wysiłek oraz troska” o pracowników i stabilność funkcjonowania firmy szalenie rozbawił społeczeństwo polskie a konkurentów wzmocnił.

Dlatego oświadczamy.

Propozycja, którą Zarząd Poczty określił jako ostateczną jest wymierzeniem siarczystego policzka pogardy pocztowcom. Jednocześnie z trwogą o przyszłość Poczty Polskiej odnotowujemy obojętność właściciela Poczty Polskiej na Państwa działania lub też ich brak.

W związku z powyższym nasze stanowisko jest również deklaracją aktywnego uczestnictwa Regionu Koszalińskiego „Pobrzeże” NSZZ „Solidarność” w podejmowanych działaniach przez Organizację Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej w obecnym sporze zbiorowym aż do jego pozytywnego zakończenia.

Za prezydium
Wiesław Królikowski
przewodniczący ZR „Pobrzeże” NSZZ „Solidarność”